Crowdfunding

Crowdfunding

Waar je vroeger was aangewezen op een bank om geld op te halen voor een project, de oprichting of uitbreiding van je bedrijf, de aankoop van een huis of een andere uitgave zijn er vandaag de dag ook veel crowdfunding platformen waar je geld kan ophalen en investeren tegen doorgaans betere voorwaarden dan die je bij een bank kan krijgen. Dat betekend dus doorgaans meer rendement als investeerder en minder vereisten of kosten voor de leningnemer. Niet in alle gevallen is er een geldelijk rendement, crowdfunding kan ook een beloning hebben in nature of geheel geen directe beloning (zoals bij een collecte)

De meest gehoorde reden om te investeren in crowdfunding is natuurlijk wat extra inkomsten te genereren met je spaargeld. Daarnaast is het een fijn idee dat je geld ook echt aan het werk is en je daarmee dus een bedrijf of een project verder helpt.

Er zijn tegenwoordig veel crowdfunding platformen met een verschillend rendement en risico. Sommige platformen zijn vooral gericht op de Nederlandse markt en anderen investeren en/of hebben investeerders in verschillende landen en soms continenten. Een overzicht van de bekendste/grootste crowdfuncing platformen vind je hier onder.

Platform Rendement
Lendahand 3 a 4%
October 4 a 6%
Funding Circle 6 a 8%
Capital Circle 5 a 10%
Kapitaal op Maat 6 a 12%
Collin Crowdfund 9 a 13%
EstateGuru 9 a 13%
Housers 6 a 20%

Hoe kan ik verdienen met crowdlending?

Crowdlending is een vorm van peer-to-peer (P2P) lenen waarbij individuen of bedrijven geld lenen van een groep individuele investeerders, meestal via online platforms die als tussenpersoon fungeren. Als investeerder kun je geld verdienen met crowdlending door rente-inkomsten te genereren op de leningen die je verstrekt aan andere individuen of bedrijven. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om te verdienen met crowdlending:

Kies een betrouwbaar platform: Zoek naar gerenommeerde crowdlendingplatforms die transparant zijn over hun werkwijze, risicobeheer en de leningen die ze aanbieden. Doe grondig onderzoek voordat je je aanmeldt bij een platform en investeer je geld alleen via erkende en gereguleerde platforms.

Diversifieer je investeringen: Spreid je investeringen over verschillende leningen om je risico te beperken. Investeer niet al je geld in één lening, maar verdeel het over verschillende leningen met verschillende kenmerken, zoals looptijd, rentepercentage en risicoprofiel.

Begrijp het risico: Net als bij elke vorm van investeren, brengt crowdlending risico's met zich mee, waaronder het risico dat leners in gebreke blijven en het risico van marktfluctuaties. Zorg ervoor dat je het risico begrijpt en alleen investeert wat je bereid bent te verliezen.

Onderzoek de leningen: Bestudeer de beschikbare leningen grondig voordat je investeert. Let op factoren zoals het doel van de lening, de kredietwaardigheid van de lener, de rentetarieven en de terugbetalingsvoorwaarden.

Beheer je investeringen actief: Blijf de prestaties van je investeringen volgen en pas zo nodig je strategie aan. Herinvesteer de rente-inkomsten die je verdient om je rendement te maximaliseren.

Let op kosten en belastingen: Houd rekening met eventuele kosten die het platform in rekening brengt en overweeg de fiscale implicaties van je investeringen. Het is belangrijk om de totale kosten en belastingen in overweging te nemen bij het evalueren van je rendement.

Door deze stappen te volgen en verstandig te investeren, kun je geld verdienen met crowdlending en een aantrekkelijk rendement behalen op je investeringen.

Dit is geen financieel advies, laat je informeren over de risico's, je kan je inleg verliezen.

Deel jouw tips voor passief inkomen op facebook.

We doen ons best zoveel mogelijk actuele informatie/prijzen te tonen. Mochten prijzen toch niet kloppen of informatie achterhaald zijn dan vernemen we dit graag. De informatie op de site is slechts een indicatie en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. PrijzenIndex geeft geen financieel advies, als u financiële producten wilt afsluiten kunt u zelf informatie inwinnen bij een financieel adviseur.