Wie op de lange termijn rendement wil behalen doet er vaak goed aan om te beleggen. Natuurlijk brengt dat risico's met zich mee (en niemand weet wat de toekomst brengt), maar beleggers waren in het verleden toch vaak substantieel beter af dan wie zijn geld op een spaarrekening had laten staan. Er zijn verschillende stijlen beleggers, wil je niet te veel omkijken hebben naar je vermogen dan kun je kiezen voor beleggingsfondsen, robo-adviseurs of een mandje met ETFs samenstellen. Voor wie wat actiever met beleggen bezig is ligt het handelen in aandelen voor de hand en de echte speculant kan zich richten op cfds/opties. Voor de meeste mensen zal het toch vooral een passieve bezigheid zijn met het oog op vermogensgroei op de lange termijn. Het kostenplaatje kan soms behoorlijk invloed hebben op je resultaat. Zo zijn er kosten binnen fondsen (TER, totale kostenratio), transactiekosten, de spread (verschil tussen aan- en verkoopkoers) en als je in andere valuta handelt dan zijn er valutakosten. Zeker deze wisselkosten kan een aardig aandeel hebben in je totale kosten (als je bv. vooral op de Amerikaanse beurzen handelt).
We zetten hier een aantal van de goedkopere brokers voor je op een rij.
Trading212 is een Britse broker en heeft een eigen platform dat je met een app maar ook op je computer kan gebruiken. Naast handel in aandelen, kun je ook handelen in fractionele aandelen en kun je je eigen aandelen verhoudingsgewijs toevoegen aan zg. pies (taarten) om zo eigenlijk je eigen etf'je samen te stellen. Dit kan best handig zijn.
Tot voor kort was Trading212 (bijna) geheel gratis, helaas is er recent wel een valutafee gekomen van 0.15%. Dat is zeker niet ongebruikelijk en als je weinig handelt ook niet zo'n probleem, maar als je dagelijks aandelen koopt en verkoopt kan dit je rendement behoorlijk drukken. Zeker ook omdat wanneer je een aandeel in dollars verkoopt en een andere aankoopt het bedrag niet in die valuta blijft staan maar naar je account valuta wordt omgezet en weer terug voor de nieuwe aankoop. Als je veel wilt handelen op de Amerikaanse beurs kun je overwegen je account in dollars aan te houden. Kies dit wel vooraf want je kunt maar 1 account hebben die ofwel euro's ofwel ponden ofwel dollars als basisvaluta heeft. Desalniettemin is Trading212 een van de goedkoopste brokers, er zijn nl. geen aan- en verkoopkosten.
Je kunt ook handelen in CFDs, maar veel beleggers behalen daar een negatief rendement mee, dus doe dat alleen als je voldoende kennis van zaken hebt.
Misschien wel de bekendste broker in Nederland, DeGiro, niet te verwarren met de girorekening van vroeger. DeGiro is recent samengegaan met FlatEx waardoor nu het nu (deels) Duits is.
Bij DeGiro betaal je doorgaans wel aan- en verkoopkosten, die verschillen per beurs. Ook betaal je jaarlijks een klein bedrag voor elke beurs buiten je thuismarkt waarop je gehandeld hebt. Wat wel leuk is bij DEGIRO is dat er een kernselectie is van ETFs waarin je gratis kan handelen, en daar zitten zeker ook interessant opties tussen zoals het populaire VWRL en VWCE om eenvoudig je beleggingen wereldwijd te spreiden. Het platform van DEGIRO ziet er ook volwassen uit. Wat jammer is is dat je geen trailing stop loss orders kan plaatsen voor de meeste beurzen, maar dat zal de gemiddelde beleger ook niet doen.
Bux 0 is een relatief nieuwe Nederlandse broker. Je kan alleen beleggen via de app. Met de zogenaamde zero-order is dat bovendien gratis. Deze orders worden slechts eenmaal per dag uitgevoerd dus daar heb je dan wel minder controle over.
Recent kun je bij Bux bovendien ook in crypto handelen. Dat gaat dan juist weer niet via een app (maar wellicht komt dat nog).
Bij JFD kun je handelen in ca. 600 aandelen, dat klinkt misschien heel wat, maar wereldwijd zijn er echt heel veel meer bedrijven waar je misschien in zou willen beleggen. Naast aandelen is JFD ook geschikt om te handelen in valuta.
Je handelt via een soort API met bijvoorbeeld de MetaTrader software. Dit biedt veel mogelijkheden maar zal voor de beginnende belegger vermoedelijk wat te technisch van aard zijn. De tarieven zijn zeer concurrerend.
eToro geeft ook de mogelijkheid om gratis te handelen, echter er is wel een (aanzienlijke) wisselkoersopslag. Daarnaast zijn er kosten om je onbelegde geld weer op te nemen.
Bij eToro is het mogelijk te copy-traden, dat wil zeggen dat je de transacties volgt/uitvoert van andere beleggers die je op het platform kan volgen.
Voorwaarden kunnen wijzigen, is iets niet meer actueel dan vernemen we dit graag.
We doen ons best zoveel mogelijk actuele informatie/prijzen te tonen. Mochten prijzen toch niet kloppen of informatie achterhaald zijn dan vernemen we dit graag. De informatie op de site is slechts een indicatie en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. PrijzenIndex geeft geen financieel advies, als u financiële producten wilt afsluiten kunt u zelf informatie inwinnen bij een financieel adviseur.