Blog

Zilverprijs in 2025: wat kunnen we verwachten?

pallets

De populariteit van zilver nam in 2021 flink toe, mede dankzij de silver squeeze. Hierdoor kijken mensen nu met extra belangstelling naar de verwachtingen voor de komende jaren. Hoewel er veel gespeculeerd wordt over de zilverprijs, is dit niet makkelijk te voorspellen; de prijs heeft een geschiedenis van flinke schommelingen. In dit artikel richten we ons specifiek op de verwachtingen voor de zilverprijs in 2025 vanwege enkele opvallende ontwikkelingen op de fysieke zilvermarkt.

Historische gebeurtenissen die invloed hebben op de zilverprijs

Belangrijke gebeurtenissen hebben de zilvermarkt flink geraakt. Zo heeft de financiële crisis van 2008 bijvoorbeeld een grote impact gehad. De vraag naar zilver als veilige investering en voor industriële toepassingen werd toen sterk beïnvloed. Ook hebben factoren als monetair beleid en handelsconflicten voor flinke prijsschommelingen gezorgd. Het is belangrijk om deze gebeurtenissen te bestuderen om toekomstige zilverprijzen, zoals die van 2025, beter te kunnen voorspellen.

Schaarste en toenemende vraag

In 2025 zou de prijs van zilver flink kunnen stijgen door een verwachte tekort aan zilver en een toenemende vraag. Vooral in de zonnepanelenindustrie groeit de vraag naar zilver sterk. Byron Capital verwacht dat de vraag vanuit deze sector alleen al bijna 20% van de totale zilvervraag zal uitmaken in 2025. Dit kan de zilverprijs ten goede komen.

Invloed van industriële toepassingen

Het gebruik van zilver in de industrie kan de zilverprijs in 2025 flink beïnvloeden. Zilver wordt veel gebruikt in de elektronica, elektriciteitssector en de auto-industrie. Door voortdurende groei en nieuwe ontwikkelingen in deze sectoren kan de vraag naar zilver toenemen. Dat zal de prijs waarschijnlijk opdrijven.

Economische indicatoren en geopolitieke invloeden

Naast vraag en aanbod hebben ook economische indicatoren en geopolitieke factoren invloed op de zilverprijs in 2025. Als de economie goed groeit, neemt de vraag naar zilver voor industriële toepassingen waarschijnlijk toe. Maar politieke onrust of handelsoorlogen kunnen de markt omver gooien en leiden tot prijsschommelingen. Het is dus belangrijk om deze bredere context mee te nemen bij het voorspellen van de zilverprijs.

Rol van beleggers en marktanalisten

Tot slot hebben beleggers en marktanalisten invloed op de zilvermarkt en de prijsontwikkelingen. Hun handelsactiviteiten, strategieën en marktanalyses kunnen de zilverprijs direct beïnvloeden. Het is daarom altijd handig om verschillende meningen en inzichten te overwegen wanneer je een voorspelling maakt over de zilverprijs in 2025. Het is moeilijk om de zilverprijs van 2025 te voorspellen, maar het is zeker niet onmogelijk om een weloverwogen inschatting te maken met de bovenstaande factoren in gedachten.

We doen ons best zoveel mogelijk actuele informatie/prijzen te tonen. Mochten prijzen toch niet kloppen of informatie achterhaald zijn dan vernemen we dit graag. De informatie op de site is slechts een indicatie en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. PrijzenIndex geeft geen financieel advies, als u financiële producten wilt afsluiten kunt u zelf informatie inwinnen bij een financieel adviseur.