Blog

Elektrische auto of brandstofauto kiezen: dit zijn de verschillen

Is het tijd om een andere wagen te nemen, maar weet je niet goed voor wat voor auto je moet kiezen? Dan is het een tip om de onderstaande blog eens door te nemen. In deze blog wordt namelijk besproken wat de verschillen zijn tussen een brandstofauto, dus een auto op diesel en op benzine, en een elektrische auto.

Elektrische auto

Een elektrische auto zien we tegenwoordig steeds vaker rijden op de weg. De auto’s worden immers ook steeds populairder. Een elektrische auto levert namelijk een aantal voordelen op: denk allereerst al aan het milieuvriendelijke aspect. Daarnaast is een elektrische auto veel stiller en rijdt het daardoor comfortabeler. 

De prijs van een elektrische auto is in de aanschaf vrij hoog, maar in plaats daarvan kun je ook een elektrische auto leasen. Leasen kan namelijk verschillende voordelen opleveren. Vooral als je de auto zakelijk leasen wil op basis van financial lease: met financial lease profiteer je onder andere van fiscale voordelen, en je bent economisch eigenaar van de wagen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de prijs van het opladen van de auto. Hoe duur opladen is, verschilt per situatie. Als je bijvoorbeeld thuis oplaadt, is dat vaak goedkoper dan wanneer je openbaar oplaadt. Of opladen daadwerkelijk goedkoper is dan brandstof, verschilt hoe hoog jouw energietarieven liggen en hoe duur de diesel- en benzineprijzen op dat moment zijn.

Dieselauto

Een brandstofauto is daarentegen een stuk minder milieuvriendelijk. Vooral de dieselauto is een boosdoener als het aankomt op het onderwerp ‘duurzaamheid’: een dieselauto stoot namelijk schadelijke stoffen uit, terwijl een elektrische auto dat een stuk minder doet. Bovendien trekt een dieselauto vaak een stuk slomer op: met een elektrische auto ben je binnen no time weg. 

Een dieselauto is bovendien vaak duurder in de wegenbelasting dan wanneer je dit vergelijkt met een benzineauto of een elektrische auto. Wel is het tanken van diesel goedkoper dan wanneer je benzine tankt: dat is dan een voordeel ten opzichte van de benzineauto. 

Benzineauto

Naast de elektrische auto en de dieselauto, heb je nog de benzineauto. Ook de benzineauto rijdt op brandstof, maar verschilt wel ten opzichte van de dieselauto. Een dieselauto trekt over het algemeen langzamer op dan een benzineauto, maar een benzineauto is minder sterk met bijvoorbeeld een aanhanger. Bovendien ligt benzine qua literprijs ook over het algemeen hoger dan diesel. De wegenbelasting ligt daarentegen weer lager. Welke auto het beste bij jou past, verschilt dus per situatie. 

We doen ons best zoveel mogelijk actuele informatie/prijzen te tonen. Mochten prijzen toch niet kloppen of informatie achterhaald zijn dan vernemen we dit graag. De informatie op de site is slechts een indicatie en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. PrijzenIndex geeft geen financieel advies, als u financiële producten wilt afsluiten kunt u zelf informatie inwinnen bij een financieel adviseur.