De reden van prijsverschillen bij bouwproducten
Je kent het wel, je bent aan het klussen in huis en net dat ene schroefje ontbreekt. Omdat je geen zin en ook geen tijd hebt om uit te zoeken waar je het voordeligste uit bent, is de kans vrij groot dat je naar de bouwmarkt bij je om de hoek gaat. De kosten voor zo’n doosje met nieuwe schroefjes ligt vaak, zonder dat we het ons realiseren, vele malen hoger dan wanneer we even ons best doen en bijvoorbeeld op het internet zoeken. Omdat er niet één specifieke reden te noemen is en de verschillen in prijs afhankelijk zijn van meerdere factoren, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.
Verschillende verkoopkanalen
Vandaag de dag koop je gemakkelijk en snel zowel online als in de winkel vrijwel alles wat je zoekt. Niet zo vreemd dus dat er de nodige prijsverschillen zijn. Elk kanaal hanteert zijn eigen prijsbeleid en kostenstructuur, wat resulteert in variaties in prijzen. Het loont om verschillende verkoopkanalen te vergelijken en te onderzoeken waar je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt. Stel dat je op zoek bent naar een ladder voor thuis, dan is een logische vraag natuurlijk; wat kost een ladder? Een direct antwoord op deze vraag is dus dan ook lastig. Welke type ladder zoek je, aan welke eisen moet deze voldoen. Kortom, allemaal factoren die uiteindelijk de prijs van een ladder bepalen.
Merk en kwaliteit
Een andere factor die de prijsverschillen beïnvloedt, is het merk en de kwaliteit van bouwproducten. Bekende merken hebben vaak een hogere prijs vanwege hun reputatie en betrouwbaarheid. Echter, er zijn ook minder bekende merken die kwalitatief goede producten leveren tegen een lagere prijs. Het is belangrijk om te kijken naar de specificaties en beoordelingen van producten om de juiste balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Stel je wilt een eenvoudige rolsteiger kopen om in en rondom huis wat te kunnen klussen, dan is het logisch dat deze in verhouding goedkoper is, dan wanneer je een professionele rolsteiger nodig hebt, waar je met meerdere mensen op kunt werken.
Externe factoren
We hebben natuurlijk allemaal gezien wat er de afgelopen jaren is gebeurt met de prijzen van veel grondstoffen. Dit heeft ervoor gezorgd dat een offerte ineens met soms wel 30 procent moest worden verhoogd, omdat de prijs van hout en andere materialen schrikbarend was gestegen. Het kan dus heel goed zijn dat zich door externe factoren iets voordoet, waardoor de prijs hoger is dan wat je voorheen had gedacht. Overigens telt ook mee dat vraag en aanbod een enorme invloed hebben op de prijs. In het voorjaar en ook de zomer gaan we natuurlijk allemaal massaal in onze tuin aan de slag, niet zo vreemd dus dat de prijzen van bijvoorbeeld hout gedurende deze periode hoger liggen, dan tijdens de wintermaanden.
Tot slot
Ben je voornemens thuis aan de slag te gaan met een flinke klus? Dan is het zeker de moeite waard om eens verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Voor een doosje schroeven of spijkers loont dit vaak niet, maar gaat het om het bouwen van een overkapping bijvoorbeeld, dan kan je een beetje onderzoek al snel tot wel enkele honderden euro’s schelen. Hoe fijn is dat?