Blog

De prijsontwikkeling van vakanties de afgelopen jaren

Het plannen van een vakantie is altijd spannend. Je wilt de perfecte bestemming vinden en genieten van een ontspannen tijd even weg van de dagelijkse sleur. Maar een belangrijke factor die je beslissing kan beïnvloeden, is de prijs. Hoe zijn de prijzen van vakanties de afgelopen jaren veranderd? Waar we vaak een heel eind komen met het vakantiegeld dat we in mei of juni betaald krijgen, zien we dat dit ieder jaar een stuk minder wordt. Ondanks dat de lonen stijgen, zien we dat de vakanties steeds duurder worden. In dit artikel gaan we dieper in op de prijsontwikkeling van vakanties en geven we je inzicht in wat je kunt verwachten bij het boeken van een reis. Hoe dit zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, vertellen we je nu!

Duidelijke trend zichtbaar

De afgelopen jaren hebben we een duidelijke stijgende trend gezien in de prijzen van vakanties. Dit heeft met name te maken voor stijgende kosten voor onder andere vluchten, maar ook de prijzen van de accommodaties die zijn gestegen. Daarbij komt ook dat we te maken hebben met een wereldwijd probleem, waardoor veel maatschappijen zijn omgevallen en de grote spelers zijn overgebleven, dit heeft natuurlijk ook invloed gehad op de prijzen van een vakantie. Met name de populaire bestemmingen zijn flink in prijs gestegen en dan hebben we het nog niet eens over de prijzen van een hapje en een drankje op het terras of in de restaurants. Wil je toch enigszins kunnen besparen, koop dan een rietentas voor naar het strand en vul deze met lekkere koude flesjes drinken en wat lekkers te smikkelen, zodat je niet op het terras hoeft te zitten.

Hogere kosten van vliegtickets en accommodaties

De belangrijkste reden dat veel vakanties een stuk duurder zijn geworden, is voornamelijk door de stijgende prijzen van vliegtickets en accommodaties. Zo hebben luchtvaartmaatschappijen te maken met onder andere een stijging als het gaat om de brandstofkosten en ook de kosten rondom de hele operatie zijn enorm gestegen. Zo heeft het personeel er de afgelopen jaren flink wat bijgekregen, wat natuurlijk deels of zelfs helemaal wordt verwerkt in de prijs van een ticket. Ook als we kijken naar accommodaties zien we dat ook daar een stijging is als het gaat om de kosten voor onderhoud, personeel en natuurlijk belasting. Dit maakt dat de prijs voor een gemiddelde vakantie al snel 10 tot 15 procent duurder is geworden dan een aantal jaren geleden.

Inflatie speelt ook een rol

Naast de stijgende kosten van vliegtickets en accommodaties, speelt ook inflatie een rol bij de prijsontwikkeling van vakanties. Inflatie is de algemene stijging van prijzen van goederen en diensten over een bepaalde periode. Dit betekent dat de prijzen van verschillende aspecten van een vakantie, zoals eten, drinken en transport ter plaatse, ook stijgen als gevolg van inflatie. Reisorganisaties moeten deze hogere kosten doorberekenen aan de klanten, waardoor vakanties duurder worden. Het is dus alles bij elkaar niet heel vreemd dat het steeds duurder wordt. Nu is het wel zo dat de kosten voor een vakantie de laatste jaren veel harder zijn gestegen dan in verhouding de jaren ervoor.

Wat betekent dit voor jou als reiziger?

Als je op vakantie gaat, dan moet je erop voorbereid zijn dat vakanties steeds duurder worden. Het is raadzaam om ruim van tevoren te boeken, want hoe langer je wacht, hoe hoger de prijzen kunnen zijn. Wat we ook zien, is dat mensen steeds vaker (weer) kiezen voor een vakantie met de auto. Het voordeel daaraan is, dat je meerdere tassen met kleding mee kunt nemen en dus gerust langer kunt blijven. De kosten voor de terugreis heb je toch, of je nu een week of twee weken blijft. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je te maken krijgt met extra kosten voor de accommodatie en ook voor het eten en drinken. Toch zien we dat je meer ‘waar’ voor je geld krijgt wanneer je de keuze maakt om met de auto naar bijvoorbeeld het zuiden van Frankrijk te rijden.

We doen ons best zoveel mogelijk actuele informatie/prijzen te tonen. Mochten prijzen toch niet kloppen of informatie achterhaald zijn dan vernemen we dit graag. De informatie op de site is slechts een indicatie en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. PrijzenIndex geeft geen financieel advies, als u financiële producten wilt afsluiten kunt u zelf informatie inwinnen bij een financieel adviseur.