Blog

De belangrijkste dingen over je pensioen die jij moet weten

Het regelen van je pensioen lijkt misschien ver weg, maar het is belangrijk om er op tijd mee bezig te zijn. Omdat het voor velen soms best een complex verhaal is, hebben wij een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet, die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes, maar je ook helpen om alles wat beter te kunnen begrijpen.

Opbouw van je pensioen

Je pensioen bestaat uit verschillende elementen. Ten eerste is er de AOW, oftewel de Algemene Ouderdomswet. Dit is het basispensioen dat iedereen ontvangt vanaf de AOW-leeftijd. Daarnaast is er het werkgeverspensioen. Dit is het pensioen dat je opbouwt tijdens je loopbaan bij een werkgever. Ten slotte kun je ook zelf extra pensioen opbouwen door middel van bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering of een spaarrekening.

Pensioenleeftijd en AOW-leeftijd

De pensioenleeftijd kan per land verschillen, maar in Nederland is de standaard pensioenleeftijd momenteel 67 jaar. Dit betekent dat je vanaf die leeftijd recht hebt op je volledige AOW-uitkering. Let wel op dat de AOW-leeftijd in de toekomst mogelijk nog verder zal stijgen.

Pensioenregelingen bij werkgevers

Als werknemer kun je vaak deelnemen aan een pensioenregeling via je werkgever. Hierbij bouw je pensioen op over je salaris tot een bepaald maximum. De hoogte van je pensioenuitkering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal jaren dat je hebt deelgenomen aan de regeling en het salarisniveau.

Pensioengat

Het kan voorkomen dat je na je pensionering een lager inkomen hebt dan je gewend was tijdens je werkzame leven. Dit wordt ook wel ‘pensioengat’ genoemd. Om dit te voorkomen, kun je ervoor kiezen om zelf extra pensioen op te bouwen. Dit kun je doen door middel van een lijfrenteverzekering of bijvoorbeeld door te sparen. Wil jij nu weten wat de mogelijkheden zijn? Dan is het raadzaam om voor meer over pensioen eens in gesprek te gaan met bijvoorbeeld een partij die je kan helpen bij beleggen of een partij die samen met je kan meekijken welke opties het beste bij jou passen.

Lijfrente

Een lijfrente is een vorm van extra pensioen die je zelf kunt regelen. Je legt gedurende je werkzame leven geld apart, zodat je hiermee een toekomstig inkomen kunt creëren. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door periodiek geld in te leggen of door eenmalig een bedrag te storten.

Aanvullende pensioenvoorzieningen

Naast de AOW en het werkgeverspensioen zijn er nog diverse andere mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen. Denk hierbij aan het zelf sparen van geld, het afsluiten van een lijfrenteverzekering of het beleggen in bijvoorbeeld aandelen of vastgoed. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een pensioendeskundige.

Persoonlijke situatie

Het is belangrijk om bij de opbouw van je pensioen rekening te houden met je persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld kinderen die financieel afhankelijk zijn van jou? Dan is het verstandig om extra maatregelen te treffen om ook voor hen zekerheid te bieden. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om je pensioenregeling aan te passen als je bijvoorbeeld van werkgever verandert.

We doen ons best zoveel mogelijk actuele informatie/prijzen te tonen. Mochten prijzen toch niet kloppen of informatie achterhaald zijn dan vernemen we dit graag. De informatie op de site is slechts een indicatie en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. PrijzenIndex geeft geen financieel advies, als u financiële producten wilt afsluiten kunt u zelf informatie inwinnen bij een financieel adviseur.